LITWA: Eurovizijos Atranka 2019
+3
Kuba
KarolStark
Fenistil
7 posters
Strona 1 z 2 • 1, 2
- FenistilEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1948
LITWA: Eurovizijos Atranka 2019
Czw Sty 17, 2019 8:31 pm
Choć litewskie tasiemce z reguły mało kogo obchodzą, to warto coś napisać o tegorocznej edycji. W rywalizacji bierze udział przytłaczająca liczba około 50 piosenek (lista -> [KLIK]). Piszę "około", bo nawet na samej wikipedii dane są trochę sprzeczne. Wśród uczestników część to wykonawcy z własnymi piosenkami, a część dostała lub dostanie swoją piosenkę z zewnątrz dopiero na potrzeby konkursu.
Wyemitowany został już także pierwszy ćwierćfinał, a wyniki są następujące:
1. MaNNazz - Blind Bird
2. Migloko - Rožės
3. Aldegunda - I Want Your Love
4. Twosome - 1000
5. Glossarium - Anyone
6. Šarūnas Mačiūlis - Traukinys
------------------------------
7. Gebrasy - Acceptance
8. Matas Ligeika - You Came Here to Fly
9. Filtered Tools - Survival
10. RÙTA - Paradox
11. Gabriela Ždanovičiūtė - Home Is in Your Heart
12. Simona - This Day Begins with Love
- DastameUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 901
Re: LITWA: Eurovizijos Atranka 2019
Czw Sty 17, 2019 9:27 pm
Widziałem jakąś topkę u kogoś na yt xD Dla beki wysłałbym te całe Migloko
- Klan :
Nie Sty 20, 2019 6:49 pm
Wyniki drugiego ćwierćfinału:
1. Edgaras Lubys - To the Sky - 22 pkt
2. Emilija Gogolytė - Riddle - 16 pkt
3. Justina Budaitė-Junà - Strength of a Woman - 14 pkt
4. Lukas Bartaška - River of Hope - 13 pkt
5. Original Copy - Power of Sounds - 10 pkt
6. Paola Hart - I'll Be Alright - 8 pkt
-------------------------------------------------------
7. Tiramisu - The Smell of Your Eyes - 8 pkt
8. Gražvydas Sidiniauskas - Another Movie - 6 pkt
9. Justina Žukauskaitė - Hit Me Harder - 6 pkt
10. Donata Virbilaitė - Doing the Loop - 6 pkt
11. Giedrius Nakas - Klaidos - 4 pkt
12. Valdas Lacko - Dare - 3 pkt
13. BANZZZAI - I Don't Care - 0 pkt
Tego ćwierćfinału jeszcze nie słuchałem, ale poziomem pierwszego byłem miło zaskoczony. Spodziewałem się padaki, a kilka piosenek okazało się być całkiem przyzwoitych. Szkoda tylko, że bezapelacyjnie najlepsze moim zdaniem "Home Is in Your Heart" skończyło na przedostatnim miejscu. :(
Swoją drogą jak tak patrzę na wikipedię, to śmieszy mnie trochę, że 435 smsów może wystarczyć, żeby sobie wygrać televoting. Nie wiem jakie tam mają ograniczenia, ale przy takich małych liczbach to chyba każdy byłby w stanie awansować po odpowiednim zmobilizowaniu rodziny i znajomych.
EDIT: Te liczby smsów na wikipedii coś się pozmieniały, ale te 800 czy 1000 to wciąż niedużo.
1. Edgaras Lubys - To the Sky - 22 pkt
2. Emilija Gogolytė - Riddle - 16 pkt
3. Justina Budaitė-Junà - Strength of a Woman - 14 pkt
4. Lukas Bartaška - River of Hope - 13 pkt
5. Original Copy - Power of Sounds - 10 pkt
6. Paola Hart - I'll Be Alright - 8 pkt
-------------------------------------------------------
7. Tiramisu - The Smell of Your Eyes - 8 pkt
8. Gražvydas Sidiniauskas - Another Movie - 6 pkt
9. Justina Žukauskaitė - Hit Me Harder - 6 pkt
10. Donata Virbilaitė - Doing the Loop - 6 pkt
11. Giedrius Nakas - Klaidos - 4 pkt
12. Valdas Lacko - Dare - 3 pkt
13. BANZZZAI - I Don't Care - 0 pkt
Tego ćwierćfinału jeszcze nie słuchałem, ale poziomem pierwszego byłem miło zaskoczony. Spodziewałem się padaki, a kilka piosenek okazało się być całkiem przyzwoitych. Szkoda tylko, że bezapelacyjnie najlepsze moim zdaniem "Home Is in Your Heart" skończyło na przedostatnim miejscu. :(
Swoją drogą jak tak patrzę na wikipedię, to śmieszy mnie trochę, że 435 smsów może wystarczyć, żeby sobie wygrać televoting. Nie wiem jakie tam mają ograniczenia, ale przy takich małych liczbach to chyba każdy byłby w stanie awansować po odpowiednim zmobilizowaniu rodziny i znajomych.
EDIT: Te liczby smsów na wikipedii coś się pozmieniały, ale te 800 czy 1000 to wciąż niedużo.
- DastameUżytkownik
- Klan :
Sro Sty 23, 2019 4:33 am
Przyznam się że słucham z nudów. Drugi półfinał w porównaniu do pierwszego dla mnie dużo słabszy. Póki co na największy plus MaNNazz, bo dziewczyna ma głos. Zastępcy cudownej Ievy na razie widać.
I trzeci semi to przełom. Monika Marija - Criminal to dla mnie zwycięzca. Chociaż piosenka dla wielu może się wydawać zwykłą ballad
I trzeci semi to przełom. Monika Marija - Criminal to dla mnie zwycięzca. Chociaż piosenka dla wielu może się wydawać zwykłą ballad
- Klan :
Wto Sty 29, 2019 12:09 am
Wyniki trzeciego ćwierćfinału:
1. Jurijus - Run with the Lions - 24 pkt
2. Monika Marija - Criminal - 18 pkt
3. Jurgis DID & Erica Jennings - Sing! - 18 pkt
4. Antikvariniai Kašpirovskio Dantys - Mažulė - 13 pkt
5. Cheri - Again - 11 pkt
6. Jurgis Brūzga - CTRL ALT DELETE - 10 pkt
-------------------------------------------------------------------
7. Dagna - The Rush - 10 pkt
8. Sofija Eitutytė - My 7th Life - 4 pkt
9. Kali - Don‘t B3long - 4 pkt
10. 120 - No Doubt - 4 pkt
11. Voldemars Petersons - Dancing with the Stars - 2 pkt
12. Laimingu Būti Lengva - Pasaulio vidury - 0 pkt
13. La forza - Leisk tave paguosti - 0 pkt
W międzyczasie nadrobiłem sobie drugi ćwierćfinał i było warto. Fajnie się nawet tę Litwę ogląda. Szkoda tylko, że moi główni faworyci akurat odpadli... Jak zobaczę już wszystkie piosenki na żywo, to może bardziej się rozpiszę.
1. Jurijus - Run with the Lions - 24 pkt
2. Monika Marija - Criminal - 18 pkt
3. Jurgis DID & Erica Jennings - Sing! - 18 pkt
4. Antikvariniai Kašpirovskio Dantys - Mažulė - 13 pkt
5. Cheri - Again - 11 pkt
6. Jurgis Brūzga - CTRL ALT DELETE - 10 pkt
-------------------------------------------------------------------
7. Dagna - The Rush - 10 pkt
8. Sofija Eitutytė - My 7th Life - 4 pkt
9. Kali - Don‘t B3long - 4 pkt
10. 120 - No Doubt - 4 pkt
11. Voldemars Petersons - Dancing with the Stars - 2 pkt
12. Laimingu Būti Lengva - Pasaulio vidury - 0 pkt
13. La forza - Leisk tave paguosti - 0 pkt
W międzyczasie nadrobiłem sobie drugi ćwierćfinał i było warto. Fajnie się nawet tę Litwę ogląda. Szkoda tylko, że moi główni faworyci akurat odpadli... Jak zobaczę już wszystkie piosenki na żywo, to może bardziej się rozpiszę.
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
Nie Lut 03, 2019 1:52 am
Wyniki IV ćwierćfinału:
Monika Marija - Light On - 24 pkt
Henry & Tommy Modric - Neverpart - 18 pkt
Soliaris & Foreign Souls - Song of My Life - 14 pkt
Saulės Kliošas - Laiko mašina - 13 pkt
Živilė Gedvilaitė - Learn from Your Love - 12 pkt
Alen Chicco - Your Cure - 12 pkt
Queens of Roses - Runaway - 11 pkt
Elizabeth Olshey - Never Enough (Of Your Love) - 6 pkt
Gabrielė Rybko - Lay It Down - 3 pkt
Valerija Iljinaitė - Scars Are Beautiful - 3 pkt
Indrė Juodeikiene - Bad Option - 3 pkt
Podczas tego półfinału doszło do nietypowej sytuacji - jedna z uczestniczek została zdyskwalifikowana z televotingu, przez co otrzymała oficjalnie 0 głosów od widzów. Głównym powodem jest próba przekupstwa widzów - ojciec uczestniczki jest jednym z producentów zabawek w kraju i oferował widzom promocję w w wysokości 33 % dla wszystkich, którzy zagłosują na jego córkę. Próba ta jednakże się nie udała i na szczęście niezwykłe, nie doszło do oszustwa.
Monika Marija - Light On - 24 pkt
Henry & Tommy Modric - Neverpart - 18 pkt
Soliaris & Foreign Souls - Song of My Life - 14 pkt
Saulės Kliošas - Laiko mašina - 13 pkt
Živilė Gedvilaitė - Learn from Your Love - 12 pkt
Alen Chicco - Your Cure - 12 pkt
Queens of Roses - Runaway - 11 pkt
Elizabeth Olshey - Never Enough (Of Your Love) - 6 pkt
Gabrielė Rybko - Lay It Down - 3 pkt
Valerija Iljinaitė - Scars Are Beautiful - 3 pkt
Indrė Juodeikiene - Bad Option - 3 pkt
Podczas tego półfinału doszło do nietypowej sytuacji - jedna z uczestniczek została zdyskwalifikowana z televotingu, przez co otrzymała oficjalnie 0 głosów od widzów. Głównym powodem jest próba przekupstwa widzów - ojciec uczestniczki jest jednym z producentów zabawek w kraju i oferował widzom promocję w w wysokości 33 % dla wszystkich, którzy zagłosują na jego córkę. Próba ta jednakże się nie udała i na szczęście niezwykłe, nie doszło do oszustwa.
- Klan :
Nie Lut 17, 2019 1:04 pm
Odbyły się już oba półfinały Atranki, skład finału naszych ulubionych preselekcji w dniu 23 lutego będzie następujący:
Po raz kolejny napiszę, że litewskie preselekcje bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły w tym roku. Choć kilku moich faworytów już odpadło, to finał wciąż stoi na dobrym poziomie i mam komu kibicować:
Patrząc na wyniki poprzednich faz obawiam się jednak, że żadne z tej trójki nie ma szans wygrać. Przede wszystkim faworytką większości fanów jest druga piosenka Moniki Marii, "Light On". Podobno sama wokalistka nie spodziewała się, że obie jej piosenki poradzą sobie tak dobrze, a jako że spośród dwóch tę woli bardziej, to wręcz prosiła ostatnio jurorów i swoich fanów, żeby w półfinale nie głosowali na "Criminal". No i nie udało się. xD Wcale się nie zdziwię, jeśli przed sobotą okaże się jeszcze, że zrezygnuje i będziemy mieli jakąś podmiankę w finałowej stawce. Dla mnie osobiście "Light On" jest ze dwie półki niżej niż "Criminal" i brzmi bardzo przewidywalnie, ale wciąż byłby to porządny wybór.
"Light On" jak dotąd uzyskało 12 od widzów i jury na każdym etapie rywalizacji, ale podobnie było też z "Run with the Lions" i to jest najwyraźniej nagroźniejszy rywal Moniki Marii do zwycięstwa. Oby jednak nie, bo to jedyna piosenka tego finału, co do której nie mam żadnych pozytywnych emocji.
- Henry & Tommy Modric - Neverpart
- Justina Budaitė-Junà - Strength of a Woman
- Monika Marija - Light On
- Jurgis Brūzga - CTRL ALT DELETE
- Monika Marija - Criminal
- Antikvariniai Kašpirovskio Dantys - Mažulė
- Jurijus - Run with the Lions
- Jurgis DID & Erica Jennings - Sing!
Po raz kolejny napiszę, że litewskie preselekcje bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły w tym roku. Choć kilku moich faworytów już odpadło, to finał wciąż stoi na dobrym poziomie i mam komu kibicować:
- "Sing!" - Szansa powrotu dla dwójki byłych reprezentatów ( 2001 i 2010). Podoba mi się koncepcja tej piosenki, bardzo to pozytywne. Te specyficzne, wysokie dźwięki mono w tle nadają jej sporo charakteru, a do tego o dziwo harmonijnie wpasowują się w resztę instrumentalu. Za ich sprawą słuchając tego nieoczekiwanie ogarnia mnie jakaś taka dziwna melancholia, nostalgia...
- "Mažulė" - Patrzysz na to i od razu wiesz, że to joke entry. xD Tekst podobno traktuje o miłości mężczyzny do jego samochodu. Piosenka na pewno nie jest idealna, ale swoim aspektem rozrywkowym sporo nadrabia.
- "Criminal" - Bardzo ładna ballada z charakterem, powiedziałbym że pokroju "Undo" Sanny Nielsen. Melodia zapada pamięć, czuć emocje. Niezbyt rozumiem koncepcję z tymi pajęczyno-włosami, ale na pewno zwraca to uwagę. Sama Monika Marija też jest dodatkowym plusem - śpiewa świetnie i nie dziwię się, że eurowizyjny światek ją sobie w tym roku ukochał.
Patrząc na wyniki poprzednich faz obawiam się jednak, że żadne z tej trójki nie ma szans wygrać. Przede wszystkim faworytką większości fanów jest druga piosenka Moniki Marii, "Light On". Podobno sama wokalistka nie spodziewała się, że obie jej piosenki poradzą sobie tak dobrze, a jako że spośród dwóch tę woli bardziej, to wręcz prosiła ostatnio jurorów i swoich fanów, żeby w półfinale nie głosowali na "Criminal". No i nie udało się. xD Wcale się nie zdziwię, jeśli przed sobotą okaże się jeszcze, że zrezygnuje i będziemy mieli jakąś podmiankę w finałowej stawce. Dla mnie osobiście "Light On" jest ze dwie półki niżej niż "Criminal" i brzmi bardzo przewidywalnie, ale wciąż byłby to porządny wybór.
"Light On" jak dotąd uzyskało 12 od widzów i jury na każdym etapie rywalizacji, ale podobnie było też z "Run with the Lions" i to jest najwyraźniej nagroźniejszy rywal Moniki Marii do zwycięstwa. Oby jednak nie, bo to jedyna piosenka tego finału, co do której nie mam żadnych pozytywnych emocji.
Nie Lut 17, 2019 1:09 pm
Ja bym wolał wygraną "Criminal" - piękny utwór, który od razu zapadł mi w pamięć głównie przez melodię. Obawiam się jednak tego, że "Light On" ani "Criminal" nie wygrają bo głosy na Monikę rozłożą się na te dwa utwory, a ja jakoś nie widziałbym kogoś innego z Litwy. Zobaczymy już za tydzień, choć zwycięstwo "Criminal" wydaje mi się mało prawdopodobne to jednak będę za ten utwór najbardziej trzymał kciuki.
- ŁosośModerator
- Klan :
Nie Lut 17, 2019 1:40 pm
Śledziłem przez większość czasu Atrankę. Ogółem finaliści są nieźli. Szkoda mi braku awansu MaNNazz, Migloko czy też Lesbian queen Aldegundy. Co do reszty, to tak naprawdę to mamy tu 2 songi bijące się o zwycięstwo i resztę wypełniaczy, gdyż nie wierze, że ktokolwiek z reszty finalistów znajdzie się wyżej niż "Light On" czy "Run With The Lions".
Co do opinii, to max chcę wygranej Jurijusa. Criminal też byłoby całkiem niezłym wyborem, ale patrząc na wyniki telewidzów, nie spodziewam się, żeby utwór zaszedł wysoko. Niestety Light On mi się nie podoba, pomimo fajnej warstwy instrumentalnej, całość jest dobijająco przewidywalna, a powtarzanie 1010010x tej samej frazy, niszczy dla mnie ten utwór.
Zaś utwór Jurijusa od początku mi się max spodobał i od momentu III ćwierćfinału, to mój faworyt Atranki. Mam nadzieję, że widzowie litewscy jeszcze raz będą zgodni co do wyboru, bo na ten moment Jurijus ma większe szanse w tele niż Monika.
Co do opinii, to max chcę wygranej Jurijusa. Criminal też byłoby całkiem niezłym wyborem, ale patrząc na wyniki telewidzów, nie spodziewam się, żeby utwór zaszedł wysoko. Niestety Light On mi się nie podoba, pomimo fajnej warstwy instrumentalnej, całość jest dobijająco przewidywalna, a powtarzanie 1010010x tej samej frazy, niszczy dla mnie ten utwór.
Zaś utwór Jurijusa od początku mi się max spodobał i od momentu III ćwierćfinału, to mój faworyt Atranki. Mam nadzieję, że widzowie litewscy jeszcze raz będą zgodni co do wyboru, bo na ten moment Jurijus ma większe szanse w tele niż Monika.
.....................................
- KubaUżytkownik
- Liczba postów : 155
Wto Lut 19, 2019 10:40 am
No i prośby Moniki co do niegłosowania na Criminal nie zostały wysłuchane, komiczne
Czyli chyba zapowiada się na pojedynek Jurijus vs. Monika... i nie zdziwię się, jeżeli wygra utwór tego pierwszego, choć sumarycznie głosów zdecydowanie więcej będzie miała Monika. Ciekawa sytuacja na Litwie. Zdarzały się już takie przypadki w historii Eurowizji?
Czyli chyba zapowiada się na pojedynek Jurijus vs. Monika... i nie zdziwię się, jeżeli wygra utwór tego pierwszego, choć sumarycznie głosów zdecydowanie więcej będzie miała Monika. Ciekawa sytuacja na Litwie. Zdarzały się już takie przypadki w historii Eurowizji?
- DastameUżytkownik
- Klan :
Wto Lut 19, 2019 2:42 pm
To będzie tragedia jak Jurijuss pokona Monikę. Criminal to sztosik, który może powalczyć o dobre miejsce w finale. Szkoda że sama Monika tego nie widzi. Light On to mocny średniak, który choćbym nie wiem jak długo słuchał i tak nie zapamiętam. Chociaż nie wiem może miałby szanse wejść z ostatnich miejsc dalej. Run With The Lions sobie jest i tyle. Nie byłby to powrót do Rain Of Revolution, ale zdecydowanie bliżej tego niż When We're Old rok temu. Szkoda że kilka fajnych piosenek odpadło w półfinałach. Atranka w tym roku miała całkiem fajny poziom.
- Klan :
Czw Lut 21, 2019 10:43 am
Fenistil napisał:Podobno sama wokalistka nie spodziewała się, że obie jej piosenki poradzą sobie tak dobrze, a jako że spośród dwóch tę woli bardziej, to wręcz prosiła ostatnio jurorów i swoich fanów, żeby w półfinale nie głosowali na "Criminal". No i nie udało się. xD Wcale się nie zdziwię, jeśli przed sobotą okaże się jeszcze, że zrezygnuje i będziemy mieli jakąś podmiankę w finałowej stawce.
No i stało się, "Criminal" zostało wycofane z rywalizacji. :(
EDIT: W związku z tym do finału na to miejsce wskakuje Alen Chicco z piosenką “Your Cure”.
https://eurovoix.com/2019/02/21/lithuania-monika-marija-withdraws-criminal-from-eurovizijos-2019/
- DastameUżytkownik
- Klan :
Czw Lut 21, 2019 5:27 pm
Strasznie szkoda :C Pociesza że dzięki temu w finale znajdzie się prawdziwa diva <3
- ŁosośModerator
- Klan :
Czw Lut 21, 2019 6:55 pm
Drama na Litwie. Fani zauważyli że utwór Jurijusa, pojawił się na jednej z platform streamingowych już w marcu zeszłego roku. Może to oznaczać dyskwalifikację wokalisty, aktualnie telewizja litewska, zajmuje się tą sprawą, jednakże najprawdopodobniej wokalista wystąpi w finale.
https://eurovoix.com/2019/02/20/lithuania-jurijus-at-risk-of-disqualification-from-eurovizijos-atranka/
https://eurovoix.com/2019/02/20/lithuania-jurijus-at-risk-of-disqualification-from-eurovizijos-atranka/
- IkerUżytkownik
- Liczba postów : 154
Czw Lut 21, 2019 8:39 pm
Dastame napisał:Strasznie szkoda :C Pociesza że dzięki temu w finale znajdzie się prawdziwa diva <3
Szkoda, bo Criminal podobało mi się bardziej od drugiej piosenki Moniki Mariji. Moim zdaniem jest to zły wybór wokalistki
Strona 1 z 2 • 1, 2
Pozwolenia na tym forum: