EUROWIZYJNIE FORUM LIVE: 64. Konkurs Piosenki Eurowizji (I PÓŁFINAŁ)
+35
Morison
tomano
Ilona
malmex
marjuz
kreator
Triss
Maniuszka
Marzyciel12
pierniczek
Blainers
Dawid
RafalZiemniak
Luna
Wilk
tomek992
IgorBielak
Sebek
mercator
Wonder
Fenistil
Aro
Kuba
KarolStark
Aleks
Yngwie / admin
magou
Skrzeczek
monkeyy
Batiooo
Drover
Charmoiselle
Dastame
iguś
Łosoś
39 posters
- SebekUżytkownik
- Klan :
Liczba postów : 710
Re: EUROWIZYJNIE FORUM LIVE: 64. Konkurs Piosenki Eurowizji (I PÓŁFINAŁ)
Sob 18 Maj - 15:24
Cypr: Tamta nieco straciła w moich oczach po tym występie ale i tak ten utwór sam się broni. Performens jest naprawdę przyjemny w odbiorze, choć nieco kiczowaty. Efekt replayu jest zdecydowanie do wyrzucenia bo wygląda to potwornie. Wokalnie nie jest tak źle, tylko chórki są tragiczne.
Czarnogóra: KAOS
Finlandia: Słaba piosenka, słaby wokal, słaba prezentacja to i słaby wynik, bye bye.
Polska: Szkoda mi Tulias bo prezentacja była naprawdę estetyczna i przemyślana. Do zarzucenia mam tylko zbyt częste pokazywanie publiczności i pojedyncze ujęcia, które były fatalne. Wokalnie oczywiście bezbłędnie. Dziwi mnie to, że polska delegacja nie prosiła o powtórny występ w związku z tym niedziałającym mikrofonem.
Słowenia: Przed samym konkursem zbrzydł mi ten utwór ale po tym występie znowu polubiłem Sebi. Prezentacja jest klimatyczna, żeby nie powiedzieć magiczna i idealnie odzwierciedla klimat tego utworu. Zasłużony awans!
Czechy: Bardzo pozytywne zaskoczenie! Nie dość, że samą piosenkę trochę polubiłem przed konkursem to występ przezentuje się po prostu znakomicie. Jest kolorowo i żywiołowo. Efekt podczas refrenu wygląda świetnie! Sam jestem w szoku ale awans jak najbardziej zasłużony.
Węgry: Może będę trochę nie miły, ale dobrze, że to flopło. Węgierska propozycja w tym roku za mało się wyróżniała, a sam występ oprócz wizualizacji (ofc oprócz tych fotek) był trochę zbyt skromny. Zasłużenie poza finalem.
Białoruś: Utwór lubię, ale ten występ do mnie nie przemawia. Niby wizualizacja i to co się dzieje na scenie jest w porządku ale praca kamer to totalny kaos, a kiczowatego stroju ZENY (taka trochę Mandaryna 2005) nie komentuję.
Serbia: Mmmmm... świetna, choć klasyczna prezentacja. Wizualizacja jest przepiękna, a wokal Neveny - boski. Zasłużony awans, gratki!
Belgia: Oj... bardzo lubię audio tego utworu ale ten występ to niestety porażka. Zbędne bębny, które kompletnie do niczego nie pasowały, brzydkie stroje, okropne zastosowanie tych trójkątów, zestresowany Eliot ze słabym wokalem. Tylko wizualizacja trzymała jakiś poziom. Z przykrością to mówię ale zasłużony brak awansu (*)
Gruzja: Utworu nadal nie nawidzę ale świetnie to zostało sprzedane na scenie. Na awans szans to nie miało, ale raczej ostatnie też nie skończyło.
Australia: BOSSSSKI występ Kate kupiła mnie w całości, mimo że za utworem nie przepadałem. Pomysł z tyczkami okazał się świetny, wokal Kate na takiej wysokości jest bezbłędny. Praca kamer chaotyczna ale pasuje to do tej piosenki. Na plus także zmiany, które zaszły w ostatnim refrenie, teraz brzmi to o wiele lepiej.
Islandia: SLAAAY!
Estonia: "O fóó, ale zaje^2ło" Odczuwam zażenowanie, że coś takiego znalazło się w finale.
Portugalia: Yyyy cio? Nie no Eesti z takim syffem w final, a Portugalia? Brak słów. Pragnę dodać, że Conan był zajebisty i to zasługiwało na Top5 finału.
Grecja: Bardzo ładny, teatralny perfomens. Całość była przemyślana i bardzo miłe to było w odbiorze.
San Marino: Nie wiem co mam sądzić o tym awansie. Ten występ jest naprawdę miły dla oka, ale sam utwór na awans raczej nie zasługuje i finału San Marino nie zawojuje.
Podsumowując: zamieniłbym na i jazda!
Ogółem ten półfinał wypadł całkiem ok. Fajny opening z Nettą i jej marzeniu o zwycięstwie ESC. Bardzo podobają mi się pocztówki. Wreszcie wymyślono pod tym względem coś oryginalniejszego. Prowadzący też sympatyczni, ale najbardziej urzekła mnie Bar <33333 Interval z Daną taki meh. Szkoda, że Dana nie wykonała jakiegoś swojego utworu tylko cover. W dodatku ten kiss cam wyglądał potwornie. Jeżeli chodzi o grafikę to bardzo podoba mi się numerek startowy oraz belka, która jednak zdecydowanie za krótko jest wyświetlana. Flagi z tych trójkątów prezentują się znakomicie.
Czarnogóra: KAOS
Finlandia: Słaba piosenka, słaby wokal, słaba prezentacja to i słaby wynik, bye bye.
Polska: Szkoda mi Tulias bo prezentacja była naprawdę estetyczna i przemyślana. Do zarzucenia mam tylko zbyt częste pokazywanie publiczności i pojedyncze ujęcia, które były fatalne. Wokalnie oczywiście bezbłędnie. Dziwi mnie to, że polska delegacja nie prosiła o powtórny występ w związku z tym niedziałającym mikrofonem.
Słowenia: Przed samym konkursem zbrzydł mi ten utwór ale po tym występie znowu polubiłem Sebi. Prezentacja jest klimatyczna, żeby nie powiedzieć magiczna i idealnie odzwierciedla klimat tego utworu. Zasłużony awans!
Czechy: Bardzo pozytywne zaskoczenie! Nie dość, że samą piosenkę trochę polubiłem przed konkursem to występ przezentuje się po prostu znakomicie. Jest kolorowo i żywiołowo. Efekt podczas refrenu wygląda świetnie! Sam jestem w szoku ale awans jak najbardziej zasłużony.
Węgry: Może będę trochę nie miły, ale dobrze, że to flopło. Węgierska propozycja w tym roku za mało się wyróżniała, a sam występ oprócz wizualizacji (ofc oprócz tych fotek) był trochę zbyt skromny. Zasłużenie poza finalem.
Białoruś: Utwór lubię, ale ten występ do mnie nie przemawia. Niby wizualizacja i to co się dzieje na scenie jest w porządku ale praca kamer to totalny kaos, a kiczowatego stroju ZENY (taka trochę Mandaryna 2005) nie komentuję.
Serbia: Mmmmm... świetna, choć klasyczna prezentacja. Wizualizacja jest przepiękna, a wokal Neveny - boski. Zasłużony awans, gratki!
Belgia: Oj... bardzo lubię audio tego utworu ale ten występ to niestety porażka. Zbędne bębny, które kompletnie do niczego nie pasowały, brzydkie stroje, okropne zastosowanie tych trójkątów, zestresowany Eliot ze słabym wokalem. Tylko wizualizacja trzymała jakiś poziom. Z przykrością to mówię ale zasłużony brak awansu (*)
Gruzja: Utworu nadal nie nawidzę ale świetnie to zostało sprzedane na scenie. Na awans szans to nie miało, ale raczej ostatnie też nie skończyło.
Australia: BOSSSSKI występ Kate kupiła mnie w całości, mimo że za utworem nie przepadałem. Pomysł z tyczkami okazał się świetny, wokal Kate na takiej wysokości jest bezbłędny. Praca kamer chaotyczna ale pasuje to do tej piosenki. Na plus także zmiany, które zaszły w ostatnim refrenie, teraz brzmi to o wiele lepiej.
Islandia: SLAAAY!
Estonia: "O fóó, ale zaje^2ło" Odczuwam zażenowanie, że coś takiego znalazło się w finale.
Portugalia: Yyyy cio? Nie no Eesti z takim syffem w final, a Portugalia? Brak słów. Pragnę dodać, że Conan był zajebisty i to zasługiwało na Top5 finału.
Grecja: Bardzo ładny, teatralny perfomens. Całość była przemyślana i bardzo miłe to było w odbiorze.
San Marino: Nie wiem co mam sądzić o tym awansie. Ten występ jest naprawdę miły dla oka, ale sam utwór na awans raczej nie zasługuje i finału San Marino nie zawojuje.
Podsumowując: zamieniłbym na i jazda!
Ogółem ten półfinał wypadł całkiem ok. Fajny opening z Nettą i jej marzeniu o zwycięstwie ESC. Bardzo podobają mi się pocztówki. Wreszcie wymyślono pod tym względem coś oryginalniejszego. Prowadzący też sympatyczni, ale najbardziej urzekła mnie Bar <33333 Interval z Daną taki meh. Szkoda, że Dana nie wykonała jakiegoś swojego utworu tylko cover. W dodatku ten kiss cam wyglądał potwornie. Jeżeli chodzi o grafikę to bardzo podoba mi się numerek startowy oraz belka, która jednak zdecydowanie za krótko jest wyświetlana. Flagi z tych trójkątów prezentują się znakomicie.
- mercatorUżytkownik
- Liczba postów : 519
Nie 19 Maj - 11:28
Patrząc na wyniki finału, to ten półfinał był chyba najgorszy w historii eurowizji. W TOP 10 znalazły się z tego półfinału tylko Australia i Islandia i to na 9 i 10 miejscu. W dodatku na miejscach od 19 do 26 znalazły się tylko państwa z tego półfinału + BIG5 i gospodarz. Szkoda że Polsce zabrakło tak nie wiele, wystarczyło trochę szczęścia przy losowania, np. zamiast Hiszpanii głosowała UK lub zamiast Porugalii czy Australii była Irlandia; to pewnie byłby awans. Ale może 11 miejsce zawdzięczamy tylko dlatego, że mieliśmy taki słabiutki półfinał?
- Szymek79Użytkownik
- Liczba postów : 551
Nie 19 Maj - 11:42
TELEVOTING
1. ISLANDIA - 151
2. AUSTRALIA - 140
3. ESTONIA - 133
4. SAN MARINO - 124
5. SŁOWENIA - 93
6. CZECHY - 86
7. SERBIA - 65
8. POLSKA - 60
9. GRECJA - 54
10. CYPR - 54
11. BIAŁORUŚ - 44
12. PORTUGALIA - 43
13. GRUZJA - 33
14. WĘGRY - 32
15. BELGIA - 20
16. CZARNOGÓRA - 15
17. FINLANDIA - 14
JURY
1. CZECHY - 157
2. GRECJA - 131
3. AUSTRALIA - 121
4. CYPR - 95
5. SERBIA - 91
6. BIAŁORUŚ - 78
7. SŁOWENIA - 71
8. ISLANDIA - 70
9. ESTONIA - 65
10. WĘGRY - 65
11. POLSKA - 60
12. BELGIA - 50
13. CZARNOGÓRA - 31
14. GRUZJA - 29
15. SAN MARINO - 26
16. FINLANDIA - 9
17. PORTUGALIA - 8
- CharmoiselleUżytkownik
- Liczba postów : 38
Nie 19 Maj - 12:38
mercator napisał:Szkoda że Polsce zabrakło tak nie wiele, wystarczyło trochę szczęścia przy losowania, np. zamiast Hiszpanii głosowała UK lub zamiast Porugalii czy Australii była Irlandia; to pewnie byłby awans. Ale może 11 miejsce zawdzięczamy tylko dlatego, że mieliśmy taki słabiutki półfinał?
Z tego co widać w poście wyżej to losowanie nie było złe, jeśli brak wsparcia Polaków masz na myśli. U widzów mamy spokojnie 8 miejsce. Jury nam zaniżyło...
Podtrzymuję, że San Marino na 4 miejscu widzów musiało być wynikiem wysyłania smsów dla beki, bo aż nie wierzę.
- CzerwonePaznokcieUżytkownik
- Liczba postów : 33
Nie 19 Maj - 14:47
Pan Smuga po tak tragicznej pracy kamer i reżyserii występu powinien podać się do dymisji.
I potem uciekają jakieś 2 pkt i mam wrażenie że to wszystko przez visiual.
Z tego semi na awans zasługiwała Australia, Czechy, Serbia, Słowenia, Grecja, Islandia a reszta to według mnie do wymiany
I potem uciekają jakieś 2 pkt i mam wrażenie że to wszystko przez visiual.
Z tego semi na awans zasługiwała Australia, Czechy, Serbia, Słowenia, Grecja, Islandia a reszta to według mnie do wymiany
- monkeyyUżytkownik
- Liczba postów : 85
Nie 19 Maj - 15:13
12 pkt jury węgierskiego dla Białorusi to jakaś abstrakcja xD
- KubaUżytkownik
- Liczba postów : 155
Nie 19 Maj - 15:50
monkeyy napisał:12 pkt jury węgierskiego dla Białorusi to jakaś abstrakcja xD
Może Węgrzy czuli, że będą na pograniczu, więc dwunastkę dali państwu, które ich zdaniem nie miało szans na wejście? ach, karma
- mercatorUżytkownik
Nie 19 Maj - 17:26
Mi się podoba jak jeden Szwed podsumował brak awansu Tulii na forum escunited:
"So juries killed it (as expected), apparently dated bland entries in English are far more "interesting" and adding to the "diversity" according to those "experts" with 50% of the voting power"
Mnie te brakujące 2 punkty jakoś nie bolą, bo półfinał mieliśmy naprawdę słaby...
"So juries killed it (as expected), apparently dated bland entries in English are far more "interesting" and adding to the "diversity" according to those "experts" with 50% of the voting power"
Mnie te brakujące 2 punkty jakoś nie bolą, bo półfinał mieliśmy naprawdę słaby...
- ŁosośModerator
- Klan :
Liczba postów : 1591
xddd Przewodnicząca czeskiego jury - 69-letnia jurorka przesłała odwrotnie swoje głosy niż zamierzała - tym samym gdyby nie jej błąd Polska otrzymałaby od czeskiego jury 10 pkt, zaś Białoruś 6. Tulia miałaby wtedy 123 pkt, a Zena 120, więc ogółem to wyrzuciła nas z finału..
Jako dowód można zauważyć różnicę głosów wobec Słowenii (ostatnie miejsce w półfinale, podczas gdy inni jurorzy dali pierwsze miejsce, a w finale 6 miejsce), Estonii (14 miejsce w semi, 4 w finale), albo fakt, że jako jedyna jurorka ze wszystkich przyznała 1 miejsce Portugalii, czy też 4 dla Czarnogóry.
Jako dowód można zauważyć różnicę głosów wobec Słowenii (ostatnie miejsce w półfinale, podczas gdy inni jurorzy dali pierwsze miejsce, a w finale 6 miejsce), Estonii (14 miejsce w semi, 4 w finale), albo fakt, że jako jedyna jurorka ze wszystkich przyznała 1 miejsce Portugalii, czy też 4 dla Czarnogóry.
- mercatorUżytkownik
Pon 20 Maj - 14:32
Łosoś napisał:xddd Przewodnicząca czeskiego jury - 69-letnia jurorka przesłała odwrotnie swoje głosy niż zamierzała - tym samym gdyby nie jej błąd Polska otrzymałaby od czeskiego jury 10 pkt, zaś Białoruś 6. Tulia miałaby wtedy 123 pkt, a Zena 120, więc ogółem to wyrzuciła nas z finału..
Ale do wyniku jury liczy się średnia 5 osób, czy gdyby faktycznie ta czeska jurorka wczytała poprawnie głosy, to Polska zdobyłaby więcej punków w głosowaniu? Jeżeli tak, to faktycznie mamy pecha, ale jest jedno ale... Polska dostała od "widzów" San Marino 6 punktów, Białoruś 0 punktów. Trochę byłoby niesprawiedliwe, gdyby o awansie zadecydowały te losowe punkty...
Wyczytałem w komentarzach na wiwibloggs (więc nie wiem czy to prawda, bo nie sprawdzałem tego), że tancerz wchodzący w skład rosyjskiego jury w półfinale, wg tego co przesłał, Danię umieścił na pierwszym miejscu, a Azerbejdżan na ostatnim. W finale zaś zrobił odwrotnie, wychodzi na to że takich pomyłek jury mogło być więcej, bo wychodzi że nie wszyscy ogarnęli system...
A co do losowych głosów, to powinny je zlikwidować, bo to niesprawiedliwe, żeby o czyimś awansie zdecydował los. W przypadku San Marino, lub sytuacji jaka była z Białorusią, powinny w ogóle nikomu nie przyznawać punktów. Wtedy np. San Marino przyznawałoby punkty samego jury. Ewentualnie można by je zastąpić np. głosowanie artysty/artystów biorących udział w eurowizji. Każdy uczestnik oceniałby wtedy swoich konkurentów, a jego punkty byłyby podawane tylko w razie jakiś problemów. Wiem że budziłoby to wiele kontrowersji, ale lepsze to niż przypadek...
- marjuzEkspert Eurowizji
- Klan :
Liczba postów : 1290
Pon 20 Maj - 17:29
Wyniki 1 półfinału w systemie z lat 2013-2015:
1. Australia 144
2. Czechy 136
3. Estonia 109
4. Islandia 107
5. Grecja 85
6. Słowenia 84
7. Serbia 80
8. Cypr 68
9. Polska 64
10. San Marino 60
11. Białoruś 60
12. Węgry 56
13. Belgia 27
14. Portugalia 27
15. Czarnogóra 27
16. Gruzja 22
17. Finlandia 4
1. Australia 144
2. Czechy 136
3. Estonia 109
4. Islandia 107
5. Grecja 85
6. Słowenia 84
7. Serbia 80
8. Cypr 68
9. Polska 64
10. San Marino 60
11. Białoruś 60
12. Węgry 56
13. Belgia 27
14. Portugalia 27
15. Czarnogóra 27
16. Gruzja 22
17. Finlandia 4
- moana23Użytkownik
- Liczba postów : 1
Pon 20 Maj - 18:52
Witam, nie wiem czy przeczytaliście, ale zagraniczne strony podają że Polska nie kwalifikowała się do finału za sprawą pomyłki Czeskiego jury. Jedna z Czeskich jurorek podała ranking piosenek na odwrót w półfinale 1, przez co Polska dostała 7 punktów. Gdyby jurorka podała ranking poprawnie, to wtedy Polska dostałaby 10 punktów od Czeskiego jury i przeszłaby do finału.
Według mnie, jest to skandal i chciałam się zapytać czy jest czy ktoś ma możliwość powiadomienie Polskiej delegacji a propos tego? Taki nieprofezjonalizm na tym konkurise nie powinien być dopuszczalny i TVP powinna lobbować EBU do zmiany zasad na przyszłość albo wycować się z następnej edycji konkursu. Tulia po prostu została obrabiona z finału, a TVP, Polskie media i fani wylewają na Tulie wiadro pomyj. Przykre.
Według mnie, jest to skandal i chciałam się zapytać czy jest czy ktoś ma możliwość powiadomienie Polskiej delegacji a propos tego? Taki nieprofezjonalizm na tym konkurise nie powinien być dopuszczalny i TVP powinna lobbować EBU do zmiany zasad na przyszłość albo wycować się z następnej edycji konkursu. Tulia po prostu została obrabiona z finału, a TVP, Polskie media i fani wylewają na Tulie wiadro pomyj. Przykre.
- CharmoiselleUżytkownik
- Liczba postów : 38
Pon 20 Maj - 19:08
moana23 napisał:Witam, nie wiem czy przeczytaliście, ale zagraniczne strony podają że Polska nie kwalifikowała się do finału za sprawą pomyłki Czeskiego jury. Jedna z Czeskich jurorek podała ranking piosenek na odwrót w półfinale 1, przez co Polska dostała 7 punktów. Gdyby jurorka podała ranking poprawnie, to wtedy Polska dostałaby 10 punktów od Czeskiego jury i przeszłaby do finału.
Jeśli faktycznie te źle przyznane punkty bezpośrednio przyczyniły się do braku awansu Tulii to faktycznie EBU powinno coś z tym zrobić. Na escunited widziałam pomysł automatycznego awansowania Polski do finału na przyszłorocznej Eurowizji, chociaż wątpię, że tak to się skończy. Prędzej czeskie jury dostanie ochrzan i tyle.
A podejście niektórych ludzi naprawdę mnie zadziwia, zachowują się tak, jakby Tulia obraziła całe państwo. Ciekawe co by było, gdyby tak jak Niemcy dostały ostentacyjne 0 punktów, pewnie do kraju by nie wpuścili xd
Edit. Ktoś już zadał to pytanie na insta Tulii i podobno "czekają na wyjaśnienie sprawy, to dopiero pierwsze sygnały".
- EUROWIZYJNIE FORUM LIVE: 67. Konkurs Piosenki Eurowizji (I PÓŁFINAŁ)
- EUROWIZYJNIE FORUM LIVE: 68. Konkurs Piosenki Eurowizji (II PÓŁFINAŁ)
- EUROWIZYJNIE FORUM LIVE: 64. Konkurs Piosenki Eurowizji (II PÓŁFINAŁ)
- EUROWIZYJNIE FORUM LIVE: 66. Konkurs Piosenki Eurowizji (I PÓŁFINAŁ)
- EUROWIZYJNIE FORUM LIVE: 66. Konkurs Piosenki Eurowizji (II PÓŁFINAŁ)
Pozwolenia na tym forum: